Novartis AG a acceptat să plătească peste 729 de milioane de dolari amendă guvernului american pentru că a plătit comisioane ilegale medicilor și pacienților pentru a stimula vânzările de medicamente, a anunțat astăzi Departamentul de Justiție al SUA. Aceasta este a doua amendă în numai 5 ani, Novartis fiind amendată în 2016 pentru practici similare în China.
Producătorul elvețian de medicamente va plăti 678 de milioane de dolari pentru acuzațiile că a organizat zeci de mii de evenimente educaționale false, unde a oferit medicilor prime exorbitante pentru participarea în calitate de „speakeri”, mese scumpe și alcool pentru a-i determina să prescrie mai des medicamentele cardiovasculare și de diabet produse de Novartis.
Novartis va plăti, de asemenea, 51,25 milioane dolari pentru acuzațiile că a direcționat banii prin intermediul a trei fundații caritabile pentru a acoperi co-plățile pacienților Medicare, astfel încât aceștia să-și cumpere medicamentele produse de Novartis. Ambele decizii au soluționat acuzațiile civile că Novartis a încălcat legea federală privind revendicările false („False Claims Act”).
Un purtător de cuvânt al Novartis a declarat că valoarea amenzilor a fost acoperită de provizioane pe care compania le făcuse deja.
Audrey Strauss, procurorul american ce a condus investigația, a catalogat stimulentele pentru medici „nimic altceva decât mită” și a spus că programele federale de asistență medicală au plătit sute de milioane de dolari pentru rambursarea rețetelor prescrise în urma practicilor utilizate de către Novartis.
„Acordarea acestor plăți în numerar și alte bonusuri generoase interferează cu datoria medicilor de a alege cel mai bun tratament pentru pacienții lor și crește costurile medicamentelor pentru toată lumea”, a spus Strauss într-un comunicat.
Departamentul de Justiție a declarat că faptele (programul de „speaker” și alte evenimente promoționale) au avut loc între anii 2002 și 2011, în timp ce co-plățile au fost făcute din 2010 până în 2014.
În legătură cu acordurile semnat, Novartis a acceptat să-și reducă programele promoționale și să încheie un acord de integritate corporativă de cinci ani. De asemenea, a acceptat responsabilitatea pentru numeroase acuzații care stau la baza soluționării mai mari, pentru care a pus deoparte fonduri în iulie 2019.
„Suntem o companie diferită astăzi, cu un nou leadership, o cultură organizațională mai puternică și un angajament mai complex față de etică”, a declarat CEO-ul Vas Narasimhan într-o declarație.
Amenda de 678 de milioane de dolari include 591,4 milioane de dolari pentru guvernul Statelor Unite, 38,4 milioane de dolari pentru încălcarea prevederilor privind recompensarea medicilor (Anti-Kickback Statute) și 48,2 milioane de dolari diferitelorstatelor americane.