Directiva europeană a avertizorilor de integritate a fost aprobată

După scandaluri precum Dieselgate, Panama Papers sau Cambridge Analytica, scandaluri care au fost investigate în urma unor avertizări din interiorul companiilor, Consiliul Uniunii Europene a votat pe 7 octombrie directiva privind protecția avertizorilor (whistle-blowers), act care urmează să fie publicat în Jurnalul oficial al UE și apoi implementat obligatoriu de statele membre până în 2021.

Țări precum Luxemburg, Irlanda și Ungaria s-au opus unor aspecte ale directivei, cerând ca informațiile legate de plata taxelor să nu fie acoperite, dar Germania, Franța și Italia au insistat ca și acestea să fie parte a directivei.

Directiva obligă firmele și instituțiile cu peste 50 de angajați, dar și municipalitățile din localitățile cu peste 10.000 de locuitori să dezvolte canale dedicate pentru ca avertizorii să semnaleze nereguli interne. Mai mult decât atât, directiva lasă la latitudinea statelor membre posibilitatea de a obliga și firmele mici, sub 50 de angajați, să aibă un asemenea departament de gestionare a sesizărilor depuse de avertizori.

Directiva stabilește domeniile în care avertizorii sunt protejați dacă raportează încălcări ale dreptului Uniunii:

  • achizițiile publice;
  • serviciile, produsele și piețele financiare, precum și prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului;
  • siguranța și conformitatea produselor;
  • siguranța transporturilor;
  • protecția mediului;
  • protecția radiologică și securitatea nucleară;
  • siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor;
  • sănătatea publică;
  • protecția consumatorului;
  • protecția vieții private și a datelor cu caracter personal și securitatea rețelelor și a sistemelor informatice;

Eforturi similare în SUA

Un grup de senatori a introdus recent un proiect de lege pentru a anula decizia Curții Supreme în cazul Digital Realty Trust, decizie care a declarat că avertizorii trebuie să raporteze mai întâi către SEC dacă vor să solicite protecție în contextul Legii Dodd-Frank.

Această inițiativă legislativă propusă în Senat este foarte asemănătoare cu cea pe care Camera Reprezentanților a adoptat-o deja in iulie, ceea ce înseamnă că acum această propunere are șanse mult mai bune de a deveni lege.

Cunoscută oficial sub denumirea de „Whistleblower Programs Improvement Act”, proiectul de lege extinde protecția oferită angajaților care aduc la cunoștința autorităților incidentele de integritate sau informații legate de cazuri.

Avertizorii vor putea să adreseze sesizări privind conduita direct ofițerilor de conformitate fiind protejați de măsurile prevăzute de către Legea Dodd-Frank, fără a fi nevoie să raporteze mai întâi către SEC.

Proiectul de lege a fost sprijinit de senatorul Chuck Grassley, președintele Comisiei pentru Finanțe a Senatului precum și senatorii Joni Ernst, Tammy Baldwin și Dick Durbin. Acesta este un grup format din membri atât ai Partidului Republicat cât și ai Partidului Democrat. Așadar, deși nimeni nu poate fi sigur de soarta fiecărui proiect de lege în legislativul american până când nu este trecut efectiv, totuși perspectivele pentru adoptarea acestui proiect arată bine.

 

Digital Realty Trust

Decizia în cazul Digital Realty Trust este corectă în conformitate cu litera legii, însă ofițerii de conformitate și mediul privat american nu sunt favorizați. În primul rând, alte legi și reglementări necesită în continuare canale dedicate de transmitere a avertizărilor, astfel încât răspunderea de a promova o cultură a avertizării să nu dispară. Cu toate acestea, decizia în cazul Digital Realty Trust transmite angajaților mesajul că, dacă doresc să fie protejați atunci când transmit avertizări cu privire la comportamentele incorecte ale companiei, ar trebui să ignore programul intern de conformitate și să meargă direct la SEC cu preocupările lor.

În al doilea rând, odată ce SEC a luat la cunoștință de aceste îngrijorări, compania își pierde dreptul de a coopera cu autoritățile și a rezolva pe cale amiabilă incidentele de conformitate pe care le identifică intern.

Între timp, Biroul SEC pentru Avertizori de Integritate („SEC Office of the Whistleblower”) primește în prezent mii de avertizări în fiecare an. În 2018 a primit peste 5200, o creștere notabilă a avertizărilor datorată adoptării Digital Realty Trust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *