Implementarea standardului anti-mită în sistemul medical din Republica Moldova

 

Integrity Solutions, împreună cu Centrul de Inovare și Politici din Moldova (CIPM), au avut plăcerea să fie gazda conferinței națioanale ”Implementarea standardului anti-mită în sistemul medical din Republica Moldova” sprijinită financiar de RoAid – Romanian Agency for International Development. Planul de a implementa acest sistem, conform standardului internațional ISO 37001, a fost prezentat în cadrul conferinței organizate ca parte a unui proiect sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al României prin Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid.

La eveniment au participat în calitate de vorbitori:
➡️doamna Ala Nemerenco, consultant internațional în politici de sănătate,
➡️domnul Artur Răducanu de la Ambasada României în Chișinău,
➡️doamna Anca Ștefiuc de la Agenția RoAid,
➡️domnul Ion Pruteanu de la Centrul Național Anticorupție.

Audiența conferinței a fost formată din directori și vicedirectori ai spitatelor din Republica Moldova fiind moderată de doamna Ala Nemerenco.

 

În cadrul conferinței naționale, Artur Răducanu, prim secretar în cadrul Ambasadei României la Chișinău, a reiterat faptul că Guvernul României susține integrarea europeană a Republicii Moldova și are speranțe că direcția Republicii Moldova va fi una europeană. Prin implementarea standardelor europene și internaționale precum ISO 37001 – sistem de management anti-mită, spitalele contribuie la această direcție asumată încă din anul 2009.

Anca Ștefiuc, reprezentant al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid, a dat asigurări că Republica Moldova este în continuare o prioritate pentru asistența oficială pentru dezvoltare a României. Anca Ștefiuc a prezentat proiectele finanțate de Guvernul României în Republica Moldova, printre care și proiectul de renovare și utilare a secțiilor Institutului Mamei și Copilului.

Reprezentantul Centrului Național Anticorupție, Ion Pruteanu, i-a încurajat pe toți cei prezenți la conferința națională să facă eforturi pentru a combate corupția în instituțiile pe care le reprezintă.

 

Svetlana Chișlaru, vicedirector al Spitalului clinic municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” , a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă va depune toate eforturile necesare pentru a implementa procedurile anti-mită. Acestea sunt elaborate de Centrul de Inovare și Politici din Moldova, precum și de compania de consultanță Integrity Solutions în cadrul proiectului „Management eficient la nivelul Spitalului clinic municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău – Auto-evaluare și standardizare pentru o administrație performanta”.

Centrul de Inovare și Politici din Moldova, în parteneriat cu Integrity Solutions, vor continua, timp de 12 luni, să sprijine managementul Spitalului „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău, să implementeze corespunzător standardul anti-mită ISO 37001, astfel încât să contribuie la prevenirea corupției în această instituție medicală, care să devină un exemplu de bune practici în domeniu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *